Seznam blogů

26. června 2015

Kváskový chléb...

Zdravím blogerky :-))).

... je ještě vlažný a už ho po kouskách uždibujeme.
Včera jsem od kamarádky dostala kvásek a recept na chleba. Na pečení jsem zvolila špatnou velikost formy a chleba má spíše tvar placky, ale nám to nevadí, příště vychytám :-).



... takto jsem dostala recept a je to opravdu jednoduché :-))))




Kváskový chléb

210g  pšeničné chlebové mouky
490g  žitné hladké mouky (280g v suché formě, 210g v kvásku)
sůl, koření dle chuti (koriandr drcený... )

Vše zpracuji v lepivé těsto,  spíše hmotu (kdybych přidala mouku, chléb by byl hutný), obalím žitnou moukou a nechám cca 4hod.kynout - z toho posledních 30- 60min v zapékací misce skleněné kulaté bez poklice (je možné použít litinu a pod... ). Těsto do skla opatrně překlopím - není dost pevné a tuhé, aby šlo přendat rukama. Peču v předehřáté troubě na 10- 15min na 220°C, pak 45min na 180°C. Vychladlý chléb skladuji zabalený v bavlněné utěrce.

--------------------------------------------------------------------------------------
Večer "rozjedu" kvásek: z lednice vyndám "odpočívající" kvásek, přisypu 210g žitné mouky, přileju 210ml vlažné vody (může být i o kapku víc), promíchám, nechám v hlubší misce lehce zakryté při pokojové teplotě pracovat. Ráno odeberu 3- 4PL kvásku a dám odpočívat do lednice = základ pro další pečení (vydrží až měsíc). Ze zbylého zadělám těsto na chléb, v poledne peču.



Dětem co dnes dostaly vysvědčení, přeji pohodové prázdniny a hodně sluníčka.
Tomčovi začínají prázdniny až v úterý a tak se necháme ještě nějaký ten den napínat.
Mějte fajn víkend, Kája.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).